Coordinate geometry (निर्देशांक ज्यामिति)


Get “Coordinate geometry” chapter’s previous years questions from 2009 to 2020 of JAC board.

 

Q1. Find the distance between the points A(-5,7) and B(-1,3)

{बिंदुओं A(-5,7) और B(-1,3) के बीच की दूरी ज्ञात कीजिए|}

year 2019 of 3 marks

Ans. From distance formula,




units

 

{दुरी सूत्र से,




मात्रक}

 

Q2. Find the distance between the points A(2,3) and B(4,1)

{बिंदुओं A(2,3) और B(4,1) के बीच की दूरी ज्ञात कीजिए|}

year 2017,2013,2010 of 2 marks

Ans. From distance formula,



 

{दुरी सूत्र से,



मात्रक}

 

Q3. Find the distance between the points A(a,b) and B(-a,-b)

{बिंदुओं A(a,b) और B(-a,-b) के बीच की दूरी ज्ञात कीजिए|}

year 2012 of 2 marks

Ans. From distance formula,





units

 

{दुरी सूत्र से,





मात्रक}

 

Q4. Find the value of y which the distance between the points P(2,-3) and Q(10,y) is 10 units.

{y का मान ज्ञात कीजिए जिसके लिए बिंदु P(2,-3) और Q(10,y) के बीच की दूरी 10 मात्रक है|} 

year 2018 of 2 marks

Ans. PQ = 10

After squaring,






  or 
y=6-3 or y= -6-3
y=3 or y= -9

∴ y=3,-9

 

{PQ = 10

वर्ग करने पर ,






  या
y=6-3 या y= -6-3
y=3 या y= -9

∴ y=3,-9}

 

Q5. Find the point on the y-axis which is equidistant from (6,5) and (-4,3)

{y-अक्ष पर वह बिंदु ज्ञात कीजिये जो (6,5) और (-4,3) से समदूरस्थ है|} 

year 2016,2014 of 2 marks

Ans. Let the point be P(0,y) which is equidistant from A(6,5) and B(-4,3)

∴  AP=PB
Squaring both side,





∴ point=(0,9)

 

{माना की वह बिंदु P(0,y) है जो A(6,5) और B(-4,3) से समदूरस्थ है|

∴  AP=PB
दोनों तरफ वर्ग करने पर ,





∴ बिंदु=(0,9) }

 

Q6. Find the point on the x-axis which is equidistant from (2,5) and (-2,9)

{x-अक्ष पर वह बिंदु ज्ञात कीजिये जो (2,5) और (-2,9) से समदूरस्थ है|} 

year 2009 of 2 marks

Ans  Let the point be P(x,0) which is equidistant from A(2,5) and B(-2,9)

∴  AP=PB
Squaring both side,





∴ point=(-7,0)

 

{माना की वह बिंदु P(x,0) है जो A(2,5) और B(-2,9) से समदूरस्थ है|

∴  AP=PB

दोनों तरफ वर्ग करने पर,





∴ बिंदु=(-7,0) }

 

Q7. Find the co-ordinates of the points which divides the segment joining the points (4,-3) and (8,5) in the ratio 3:1 internally.

{उस बिंदु के निर्देशांक ज्ञात कीजिए जो बिंदुओं (4,-3) और (8,5) को जोड़ने वाले रेखाखंड को आंतरिक रुप में 3:1 के अनुपात में विभाजित करता है|} 

year 2019,2015 of 3 marks

Ans.  Lets the co-ordinates of the point is P(x,y)

Using section formula

∴  the co-ordinates of the points is (7,3)

 

{माना की बिंदु का निर्देशांक P(x,y) है|

विभाजन सूत्र से,

∴ बिंदु का निर्देशांक (7,3) है|}

 

Q8. Find the co-ordinates of the points which divides the segment joining the points A(-1,7) and B(4,-3) in the ratio 2:3.

{उस बिंदु के निर्देशांक ज्ञात कीजिए जो बिंदुओं A(-1,7) और B(4,-3) को जोड़ने वाले रेखाखंड को 2:3 के अनुपात में विभाजित करता है|} 

year 2013 of 3 marks

Ans.  Lets the co-ordinates of the point is P(x,y)

Using section formula

∴  the co-ordinates of the points is (1,3)

 

{माना की बिंदु का निर्देशांक P(x,y) है|

विभाजन सूत्र से,

∴ बिंदु का निर्देशांक (1,3) है|}

 

Q9. Find out the co-ordinates of a point A, where AB is a diameter of a circle whose centre is (2,-3) and B is (1,4)

{बिंदु A का निर्देशांक ज्ञात कीजिए जहां AB एक वृत्त का व्यास है जिसका केंद्र (2,-3) है तथा B के निर्देशांक (1,4) हैं} 

year 2012 of 3 marks

Ans. Coordinate geometryLet the co-ordinates of a point A be

Now,



 

{Coordinate geometryमाना की बिंदु A का निर्देशांक

अब,



}

 

Q10. Find the ratio in which the y-axis divides the line segment joining the points (5,-6) and (-1,-4).

{बिंदुओं (5,-6) और (-1,-4) को जोड़ने वाले रेखाखंड को y-अक्ष  किस अनुपात में विभाजित करती है|} 

year 2018,2014,2009 of 3 marks

Ans. Let the co-ordinates of the point is P(0,y) and ratio be k:1

Then by using section formula,

Ratio= k:1 =5:1

OR

 

Lets the co-ordinates of the point is P(0,y) and ratio be m:n

now, 

  or 

∴ m:n=5:1

 

{माना की बिंदु का निर्देशांक P(0,y) और अनुपात k:1 है|

विभाजन सूत्र से,

अनुपात = k:1 = 5:1

OR

 

माना की बिंदु का निर्देशांक P(0,y) है|

अब,

  या 

∴ m:n=5:1}

 

Q11. In what ratio does the point(-4,6) divides the line segment joining the points A(-6,10) and B(3,-8)

{बिंदु (-4,6), बिन्दुओ A(-6,10) और B(3,-8) को जोड़ने वाले रेखाखंड को किस अनुपात में विभाजित करता है|} 

year 2017 of 3 marks

Ans. Let the ratio be k:1

Then by using section formula,

Ratio =k:1 =:1 =2:7

OR

 

Let the ratio be m:n

∴  m:n=2:7

 

{माना की अनुपात k:1 है|

विभाजन सूत्र से,

अनुपात =k:1 =:1 =2:7

OR

 

माना की अनुपात m:n हैं|

∴  m:n=2:7}

 

Q12. If the point A(6,1), B(8,2), C(9,4) and D(p,3) are the vertices of a parallelogram, taken in order. Then find the value of p

{ यदि बिंदु A(6,1), B(8,2), C(9,4) और D(p,3) एक समांतर चतुर्भुज के शीर्ष इसी क्रम में हो, तो p का मान ज्ञात कीजिए}   

year 2011 of 3 marks

Ans.Coordinate geometryWe know that diagonals of a parallelogram bisect each other

So, the coordinates of the midpoint of AC=coordinates of the midpoint of BD



∴ p=7

 

{Coordinate geometryसमांतर चतुर्भुज के विकर्ण एक दूसरे को समद्विभाजित करते हैं

विकर्ण AC के मध्य बिंदु के निर्देशांक=विकर्ण BD के मध्य बिंदु के निर्देशांक



∴ p=7}

 

Q13. Find the area of triangle , the co-ordinates of whose vertices are (-5,-1), (3,-5) and (5,2)

{त्रिभुज का क्षेत्रफल ज्ञात कीजिए जिसमें शीर्षों के निर्देशांक (-5,-1), (3,-5) और (5,2) है|} 

year 2020 of 3 marks

Ans. Area of triangle

 

{त्रिभुज का क्षेत्रफल

वर्ग मात्रक}

 

Q14. Find the area of triangle , the co-ordinates of whose vertices are (1,-1), (-4,6) and (-3,-5)

{त्रिभुज का क्षेत्रफल ज्ञात कीजिए जिसमें शीर्षों के निर्देशांक (1,-1), (-4,6) और (-3,-5) है|} 

year 2018,2014 of 3 marks

Ans. Area of triangle

sq.unit

 

{त्रिभुज का क्षेत्रफल

वर्ग मात्रक}

 

Q15. Find the area of triangle , the co-ordinates of whose vertices are P(-1.5,3), Q(6,-2) and R(-3,4)

{त्रिभुज का क्षेत्रफल ज्ञात कीजिए जिसमें शीर्षों के निर्देशांक P(-1.5,3), Q(6,-2) और R(-3,4) है|} 

year 2016,2010 of 3 marks

Ans. Area of triangle

 

{त्रिभुज का क्षेत्रफल

}

 

Q16. Find the area of triangle , the co-ordinates of whose vertices are A(5,2), B(4,7) and C(7,-4)

{त्रिभुज का क्षेत्रफल ज्ञात कीजिए जिसमें शीर्षों के निर्देशांक A(5,2), B(4,7) और C(7,-4) है|} 

year 2009 of 3 marks

Ans. Area of triangle

Area will always positive
∴ Area=2 sq.unit

 

{त्रिभुज का क्षेत्रफल

क्षेत्र हमेशा सकारात्मक रहेगा
∴ क्षेत्र=2 वर्ग मात्रक}

 

Q17. Find the value of k for which the following points are collinear: (8,1), (k,-4), (2,-5)

{k का मान ज्ञात कीजिए ताकि निम्न तीनों बिंदुएं संरेखी हो (8,1), (k,-4), (2,-5)

year 2019 of 3 marks

Ans. If the given points are collinear then the area of triangle formed by them must be 0

i.e.,   

 

{तीनों बिंदुएं संरेखी हो तो त्रिभुज का क्षेत्रफल 0 होगा|

अर्थात्,  

}

 

Q18. Find the value of k for which the following points are collinear: (7,-2), (5,1), (3,k)

{k का मान ज्ञात कीजिए ताकि निम्न तीनों बिंदुएं संरेखी हो (7,-2), (5,1), (3,k)

year 2017,2015 of 3 marks

Ans. If the given points are collinear then the area of triangle formed by them must be 0

i.e.,   

 

{तीनों बिंदुएं संरेखी हो तो त्रिभुज का क्षेत्रफल 0 होगा|

अर्थात्,   

}

 

Q19. Find the value of k for which the following points are collinear: A(2,3), B(4,k), and C(6,-3)

{k का मान ज्ञात कीजिए ताकि निम्न तीनों बिंदुएं संरेखी हो A(2,3), B(4,k), और C(6,-3)

year 2013 of 3 marks

Ans. If the given points are collinear then the area of triangle formed by them must be 0

i.e.,   

∴ k = 0

 

{तीनों बिंदुएं संरेखी हो तो त्रिभुज का क्षेत्रफल 0 होगा|

अर्थात्,   

∴ k = 0}

 

Q20. Find the area of rhombus if its vertex are (3,0), (4,-5), (-1,4) and (-2,-1) taken in order.

{एक समचतुर्भुज का क्षेत्रफल ज्ञात कीजिए जिसके शीर्ष इसी क्रम में (3,0), (4,-5), (-1,4) और (-2,-1) हैं|}

year 2020 of 3 marks

Ans. Coordinate geometry

And,

 

Now, area of rhombus ABCD= ×product of diagonals


square unit

Area of rhombus ABCD square unit

 

{

Coordinate geometry

और,

 

अब, समचतुर्भुज ABCD का क्षेत्रफल= ×विकर्णों का गुणनफल


वर्ग मात्रक

समचतुर्भुज ABCD का क्षेत्रफल वर्ग मात्रक}

 

Q21. If A and B are (-2,-2) and (2,-4) respectively, find the coordinate of P such that and P lies on the line segment AB.

{यदि A और B क्रमशः (-2,-2) और (2,-4) हैं तो बिंदु P का निर्देशांक ज्ञात कीजिए ताकि हो और P रेखाखंड AB पर स्थित हो|}

year 2016, 2010 of 3 marks

Ans. Coordinate geometry



Using section formula,

Coordinate of P

 

{Coordinate geometry



विभाजन सूत्र से,

P का निर्देशांक}

 

Q22. If the distances of P(x,y) from points A(3,6) and B(-3,4) are equal, prove that 3x+y=5.

{यदि P(x,y) की दूरी बिंदु A(3,6) और B(-3,4) से समान है, तो सिद्ध कीजिए कि 3x+y=5}

year 2015 of 2 marks

Ans. Coordinate geometryGiven:- AP=PB
Squaring both side,








 

{Coordinate geometryदिया हुआ है:- AP=PB
दोनों तरफ वर्ग करने पर,








}

 

Q23. If A(-5,7), B(-4,-5), C(-1,-6) and D(4,5) are the vertices of a quadrilateral, find the area of the quadrilateral ABCD.

{यदि A(-5,7), B(-4,-5), C(-1,-6) और D(4,5) एक चतुर्भुज ABCD के शीर्ष हैं, तो इस चतुर्भुज का क्षेत्रफल ज्ञात कीजिए|}

year 2012 of 3 marks

Ans. Coordinate geometryar(ΔABD)

square units.

 

Now, ar(ΔBCD)

square units

 

Area of the quadrilateral ABCD =ar(ΔABD)+ar(ΔBCD)
=53+19=72 square units

 

{Coordinate geometryar(ΔABD)

वर्ग मात्रक

 

अब, ar(ΔBCD)

वर्ग मात्रक

 

चतुर्भुज ABCD का क्षेत्रफल  =ar(ΔABD)+ar(ΔBCD)
=53+19=72 वर्ग मात्रक}

 

Q24. Find out a relation between x and y such that the point (x,y) is equidistant from the points (3,6) and (-3,-4).

{x और y में एक ऐसा संबंध ज्ञात कीजिए कि बिंदु (x,y) बिंदुओं (3,6) और (-3,-4) से समदूरस्थ हो|}

year 2011 of 2 marks

Ans. Coordinate geometryGiven:- AP=PB
Squaring both side,







 

{Coordinate geometryदिया हुआ है:- AP=PB
दोनों तरफ वर्ग करने पर,







}

 

Q25. Find out the area of triangle formed by joining the midpoint of the sides of the triangle ABC whose vertices are (0,-1), (2,1) and (0,3). Find the ratio of the area of the triangle ABC formed to the area of the given triangle.

{शीर्षों (0,-1), (2,1) और (0,3) वाले त्रिभुज की भुजाओं के मध्य बिंदुओं से बनने वाले त्रिभुज का क्षेत्रफल ज्ञात कीजिए| इस क्षेत्रफल का दिए हुए त्रिभुज के क्षेत्रफल के साथ अनुपात ज्ञात कीजिए|}

year 2011 of 3 marks

Ans.Coordinate geometryCoordinate of P

, Coordinate of Q

and Coordinate of R

 

Now, ar(ΔPQR)


Area≠negative
ar(ΔPQR)=1 square units.

 

and ar(ΔABC)


ar(ΔABC)=4 square units.

 

 

{Coordinate geometry P का निर्देशांक

, Q का निर्देशांक

और R का निर्देशांक

 

अब, ar(ΔPQR)


क्षेत्रफल≠नकारात्मक
ar(ΔPQR)=1 वर्ग मात्रक

 

और ar(ΔABC)


ar(ΔABC)=4 वर्ग मात्रक

 

}


9113323460

Paytm

I hope you like it. If you like then please share it and you can also Donate to our website by my number and QR code which is given above.

Thanks.

Next ChapterIntroduction to trigonometry (त्रिकोणमिति का परिचय)

Previous ChapterTriangles (त्रिभुज)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *